Gălăţenii au cotizat peste 120.000 de lei la externarea din spital

TVA-factura

Cinci, şase, şapte sau zece lei sunt sumele pe care gălăţenii care au nevoie de îngrijiri medicale în spitalele din judeţ trebuie să le scoată din buzunar, la externare, pentru coplată. În funcţie de categoria spitalului, fiecare din cele opt unităţi medicale cu paturi din judeţ care pot percepe aceasta taxă a adunat, după puteri şi mai ales după numărul de pacienţi, sume care variază între 1.600 de lei şi 71.000 de lei.

Cum era de aşteptat, cea mai mare unitate medicală a judeţului, Spitalul de Urgenţă, a reuşit să strângă în 2013 cei mai mulţi bani de la pacienţi, respectiv 71.490 de lei. Unitatea sanitară percepe pentru fiecare pacient externat, cu condiţia ca acesta să nu facă parte din categoriile scutite, câte zece lei.

„Excepţie de la achitarea acestei taxe fac minorii până la 18 ani, pacienţii cuprinşi în programele naţionale de sănătate şi cei care au pensii mai mici de 740 de lei”, a subliniat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.
Urmează în top Spitalul CFR, care a strâns 19.900 de lei, Spitalul de Boli Infecţioase – cu 17.470 de lei, Spitalul TBC – cu 6.365 de lei, Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci – cu 4.032 de lei, Maternitatea „Buna Vestire” – cu 3.010 lei, Spitalul Tg. Bujor – cu 2.690 de lei şi Spitalul de Psihiatrie – cu doar 1.608 lei. La Spitalul de Copii nu s-a strâns niciun ban, pentru că minorii nu achită coplata.

Cât plătim la fiecare spital

Spitalul de Urgenţă, Spitalul de Boli infecţioase, Maternitatea „Buna Vestire”, Spitalul CFR – 10 lei
Spitalul Municipal „Anton Cincu” Tecuci – 7 lei
Spitalul de Psihiatrie – 6 lei
Spitalul Tg. Bujor, Spitalul TBC – 5 lei

Sursa: viata-libera.ro