Deprecated: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in /home4/pro98tec/public_html/arhiva/wp-content/plugins/custom-permalinks/frontend/class-custom-permalinks-frontend.php on line 498
Daniel Ţuchel: În slujba tecucenilor sau a intereselor personale? | https://protecuci.ro/arhiva

Daniel Ţuchel: În slujba tecucenilor sau a intereselor personale?

Daniel-Gerhardt-Tuchel-Campanie-electorala-2012

Asa cum am promis o sa readucem pe prima pagina articole scrise de jurnalistii nostri si care pot sa va ofere o imagine a „progresului” din administratia locala in ultimii 4 ani. Acest articol a fost postat in 30.oct.2013


Tecucenii şi-au dorit cu ardoare schimbarea, votând în iunie 2012, în proporţie de peste 56 % din masa electorală prezentă la urne, candidatul Uniunii Social Liberale, preşedintele PNL Tecuci, Daniel Ţuchel. Insul dinamic cu o ţinută serioasă a lansat în campania electorală promisiuni seducătoare: reabilitare termică gratuită la blocuri, transport local gratuit pentru elevi şi pensionari, asfaltare integrală, reţea de apă şi canalizare, locuri de muncă, rezolvarea problemei câinilor comunitari în primele trei luni etc. ”Tecucenii sunt dezamăgiţi de promisiuni deşarte şi îşi do-resc schimbarea. Actuala administraţie portocalie are 3 atribute este leneşă, nepăsătoare şi mai ales compromisă. Tecuciul în 2012 are nevoie de un primar priceput şi apropiat de oameni”, spunea Daniel Ţuchel înainte de alegeri. Haideţi să privim în urmă cu sinceritate pentru a face o retrospectivă a ceea s-a întâmplat în Tecuci după momentul electoral iunie 2012.

  Iulie 2012: Ţuchel adoptă atitudinea NO COMMENT. Primarul Daniel Ţuchel acceptă să dialogheze de două ori cu reprezentanţii presei tecucene apoi deşi stabileşte o zi permanentă de întrunire se scuză de fiecare dată argumentând că trebuie să plece la o şedinţă în Galaţi. Primarul ”apropiat de oameni” şi ”apărătorul presei” aşa cum reieşea din declaraţiile sale din februarie 2011 de la sediul PNL, unde îl acuza pe fostul primar, Eduard Finkelştain, că a reuşit să închidă mai toată presa, a tras la rându-i obloanele şi s-a închis în propriul turn de fildeş. Pentru o discuţie cu primarul trebuia să aştepţi în mod batjocoritor câteva ore bune la uşă. În următoarele luni primarul a încetat să mai răspundă jurnaliştilor la telefon. Nici puhoiul de tecuceni venit în audienţă nu a mai fost primit ca-n primele zile de mandat, primarul fiind la un moment dat de negăsit.

August 2012: Funcţionarii Primăriei pasaţi de pe un post pe altul. Primarul Daniel Gerhardt Ţuchel dă o serie de dispoziţii referitoare la mutarea temporară pe o perioadă de 6 luni, a mai multor funcţionari din cadrul Primăriei Tecuci. Funcţionarii au fost mutaţi ulterior pe alte posturi, o iniţiativă menită să-i facă să renunţe fapt ce reiese dintr-o declaraţie a primarului din 5 iulie 2012: “Peste 70% din funcţionarii de astăzi ai Primăriei sunt aduşi pe criterii politice de către fostul primar. Corect era ca aceştia să plece împreună cu el. Mesajul meu a fost următorul: Chiar dacă n-aţi plecat să nu consideraţi vreo clipă că sunteţi oamenii mei. Eu am câştigat Tecuciul cu un proiect politic şi cu o echipă. Nu pot face performanţă cu o echipă veche, perimată, uzată. Vreau să fac echipă cu cei care am câştigat”. Atmosfera de lucru din Primărie era una tensionată, ne-au declarat surse din cadrul municipalităţii. Uneori primarul îi trata pe funcţionari necuviincios. Tot în august au început lucrările de modernizare la parterul primăriei despre care primarul a evitat să vorbească. Nici până-n prezent nu ni s-a explicat cine a realizat lucrările, pentru ce sumă, în care şedinţă de consiliu local s-au aprobat indicatorii tehnico-economici, de ce nu s-a făcut licitaţie, bănuiala fiind că primarul a încercat să-şi plătească datoriile faţă de cei care l-au sprijinit în campania electorală.

Septembrie 2012: Destituire cu scandal la Poliţia Locală.  În cursul zilei de 12 septembrie în sediul Poliţiei Locale Tecuci a avut loc un incident între directorul executiv de atunci, Cristian Popovici, şi primarul Daniel Ţuchel. În ultima şedinţă de consiliu local a fost aprobată modificarea organigramei la Poliţia Locală prin care se desfiinţa funcţia publică de conducere de director executiv precum şi alte funcţii. “Domnul director a refuzat să se supună hotărârilor motiv pentru care am fost nevoit să merg la sediul Poliţiei. Sigiliul a fost pus pe uşa biroului pentru că domnul director a refuzat să predea inventarul pe care-l are în subordine şi este firesc să sigilez uşa ca să pot constitui o comisie şi să iau în primire fără el. Obiectele personale vor fi înapoiate“, a declarat primarul care a recunoscut că a acţionat milităreşte. Soţia fostului director executiv, Nona Popovici, şef la Direcţia Tehnică din cadrul Primăriei, a trebuit să-şi caute de lucru câteva luni mai târziu tot după o modificare de organigramă. Într-o situaţie similară s-a aflat fostul jurist al Primăriei Tecuci, George Borşan.

Octombrie 2012: Consiliul Local Tecuci,o biată maşinărie de vot. După scrutinul din iunie municipiul a dobândit un nou consiliu local, format tot din 19 consilieri, cei din partea USL deţinând majoritatea. Consilierii opoziţiei s-au ridicat de nenumărate ori pentru a condamna neconvocarea lunară a şedinţelor ordinare, trimiterea unor materiale de şedinţă incomplete, cu întârziere, iar când venea vorba de diferite propuneri ale acestora li se răspundea sec de către preşedinţii de şedinţă, la îndemnul primarului, “s-a consemnat în procesul verbal opinia dumneavoastră, staţi jos”. În rest proiectele de pe ordinea de zi erau votate fulger evitându-se susţinerea vreunui punct de vedere vizavi de proiectul supus aprobării. La sfârşitul lunii septembrie consilierii PDL Florin Vasiliu şi Livia Petraşcu au părăsit sala în plină şedinţă.  “Legea 215, art. 39 prevede: Consiliul Local se întruneşte în şedinţe ordinare, lunar, la convocarea primarului. Ne-aţi spus săptămâna trecută că şedinţa e ordinară, aţi spus apoi că nu se mai face, aţi revenit cu una extraordinară. Unde sunt şedinţele ordinare de pe lunile iulie şi septembrie? Nu mai spun că nu au fost înmânate la timp toate proiectele”, a spus iritat Florin Vasiliu.

Decembrie 2012: Cine n-are card să-şi facă, la băncile preferate ale primarului*Ţuchel în război cu presa* Concert controversat de revelion* În lunile anterioare, primarul Tecuciului, Daniel Ţuchel, a dat o dispoziţie verbală ca funcţionarii municipalităţii să-şi procureze card, pentru a primi salariul, la Raiffeisen Bank sau Volksbank. Primarul a apărut alături de directorii celor două instituţii bancare într-un pliant electoral distribuit în iunie. Samir Oancă, în acea vreme, consilier local (PP-DD), a intrat în conflict cu primarul pentru că a refuzat să-şi facă un astfel de card. Ceea ce a făcut primarul Ţuchel a fost un abuz, conform ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.149/2007 privind aprobarea unor măsuri în domeniul finanţelor publice, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 882 din 21 decembrie 2007, aprobată prin Legea nr. 150/2008, cu modificările ulterioare care prevede la art.5. “Ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finanţare, vor lua măsurile necesare achitării drepturilor salariale prin intermediul cardurilor pentru anagajaţii care optează pentru această modalitate de plată”. Ultima zi din an a fost una încărcată de tensiune. La şedinţa de consiliu local Daniel Ţuchel i-a obligat pe jurnaliştii prezenţi să închidă dispozitivele audio-video până la obţinerea acreditării de presă, conform unei hotărâri de consiliu local mai veche, contestată în trecut la Prefectura Galaţi, deşi aceleaşi mijloace de înregistrare au fost folosite fără vreo restricţie timp de 6 luni în şedinţe. “Am depăşit campania electorală, suntem într-o altă etapă”, a spus atunci primarul. Spre seară Primăria şi Consiliul Local Tecuci aşa cum era menţionat pe afişe a pregătit tecucenilor un spectacol-campanie electorală cu prilejul revelionului în cadrul căruia numele primarului a fost rostit necontenit. Şi în acest caz nu se ştie clar câţi bani s-au cheltuit, dacă au fost doar bani din bugetul local sau au existat şi sponsori, şi dacă pe scenă a evoluat adevărata formaţie Fun Factory sau o copie fidelă.

Ianuarie 2013 – prezent: Tecuciul, mai vechi, mai rablagit sub administraţia Ţuchel. Tecucenii au primit cadou la început de an indexarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei din ultimii 3 ani, adică 16.05%. În Consiliul Local Tecuci, majoritar USL-ist s-au petrecut lucruri de domeniul fantasticului. Consilierii au primit materiale de şedinţă cu anumite valori ale taxelor, au votat, iar la câteva zile pe site-ul primăriei au aparut alte valori. Cele mai nebănuite modificări faţă de ceea ce au votat consilierii în sedinţă sau faţă de ceea ce au ştiut că votează au fost în privinţa taxelor locale speciale. În 4 zile autorizaţia de transport public în regim taxi a crescut de la 160 lei/auto la 1000 lei/auto, viza anuală transport în regim de taxi de la 255 lei/auto la 500 lei/auto, taxa de habitat pentru persoane juridice – deşi acum câteva luni s-a spus că aceasta nu va suferi modificări –  a fost majorată, nou introdusele taxe de publicitate sonoră (pe zi) şi de foc de artificii (pe 5 min.) au crescut de la 100 la 116 lei, avem o ambiguă taxă de organizare evenimente familiale – nunţi 1000 lei, cumetrii – 500 lei ş.a.m.d. Este adevărat că există şi taxe care au fost reduse. Majorările îşi găsesc o explicaţie probabil în numărul mare de lucrări prin încredinţare directă despre care vom mai vorbi şi în înfiinţarea a 6 noi societăţi de către Consiliul Local Tecuci cu câte 2 directori fiecare, cu salarii între 3000-4000 lei, ajungându-se după un calcul estimativ având la bază organigramele şi grilele de salarizare la o cheltuială de peste 2,5 miliarde lei vechi pe lună din partea primăriei pentru personalul societăţilor. Pentru dotarea societăţilor s-au aprobat spre cheltuire până acum alte peste 11 miliarde. Argumentele la înfiinţarea societăţilor au fost următoarele:  “O administrare eficientă a bunurilor şi serviciilor de interes local presupune organizarea unor societăţi care să concesioneze bunuri ce aparţin domeniului public al UAT Tecuci, în vederea asigurării prestării serviciilor publice pe fiecare domeniu (salubritate zone verzi, colectare deşeuri, administrare cimitire, pieţe, oboare) şi nu cumulate toate într-o singură societate. Astfel se poate urmări mai uşor eficienţa activităţii respective, se pot face investiţii cu banii obţinuţi din prestarea serviciilor şi nu în ultimul rând se pot crea noi locuri de muncă (nota noastră: pentru tecucenii de rând sau pentru cei cu legături usl-iste?)”. Primarul Ţuchel a venit tot în primăvară cu ideea ca primăria să aibă propriul ziar “Tecuceanul”, cu pagină web, pentru a căror concepere şi realizare s-a plătit firmei ieşene Carusel Brand suma de 21.891 lei  (bani publici), excluzând cheltuielile pentru redactori şi echipamente. Instituţiile din subordinea primăriei au fost obligate să trimită aici informaţia la cald şi să evite comunicarea cu alţi reprezentanţi ai presei. Repetarea obsesivă a numelui primarului, prezentarea doar a aspectelor pozitive din administraţia locală tecuceană au demonstrat că ziarul “Tecuceanul” nu e nimic mai mult decât un instrument de imagine. Dintre abuzurile ciudate ale puterii mai amintim rezilierea subită a contractelor de închiriere ale beneficiarilor de păşuni şi adoptarea unei hotărâri prin care chiria s-a majorat cu aproape 560%, de la aprox. 80 de lei/ha/an la 450 de lei/ha/an. Conform articolului 5 din contract acesta putea fi reziliat doar în cazul în care chiriaşii întârziau cu plata mai mult de 12 luni. Unii dintre chiriaşi l-au dat în judecată pe primar. O luptă intensă, ciudată şi cu multe semne de întrebare în privinţa legalităţii s-a dus pentru schimbarea administratorilor de blocuri şi numirea unor favoriţi ai actualei puteri. De schimbare n-au scăpat nici unii directori ai instituţiilor din subordinea primăriei. “Isprăvile” sunt mai multe, realizările însă puţine, câteva cârpeli ale asfaltului, padocuri şi spital pentru câini după un an, prime (bani cadou) pentru profesori şi cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsnicie, mici schimbări la infrastructură, început de reamenajare a parcurilor, probabil şi alte plusuri mai importante ale administraţiei pe care le-am omis. Un lucru e sigur tabloul general e departe de promisiunile de vis din campanie.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK