Mândru că sunt tecucean

Mândru că sunt tecucean Cepraga

Luni, 22 mai 2017, Bibliotaeca Municipală „Ștefan Petică“ Tecuci a fost gazda unei activități extrem de atractive, cu un deosebit impact emoțional asupra auditorilor, activitate organizată de noua asociație Clubul de Științe GEEA Tecuci.

Mândru că sunt tecucean Andronache Stefan Asociația Clubul de științe GEEA Tecuci a fost înființată de curând, în aprilie 2017, având drept scop principal promovarea valorilor geografice, ecologice și a unui stil de viață sănătos. Fiind prima activitate a noii asociații, s-a dorit a fi un proiect despre tecuceni și pentru tecuceni. Acest priect, intitulat „Tecuci-orașul meu“, s-a materializat pe data de 22 mai prin activitatea „Mândru că sunt tecucean“. Prin intermediul acestei actvități s-a urmărit insuflarea, în rândul tecucenilor, a sentimentului de patriotism local și încurajarea toleranței etnice și confesionale.

Activitatea a fost deschisă de gazda evenimentului, doamna profesoară Manuela Cepraga, care a menționat rolul Bibliotecii Municipale în deschiderea de noi orizonturi culturale și a încurajat inițiativele care au ca drept scop socializarea, apropierea între comunitățile etnice și religioase.

Prezentări ale evoluției comunităților etnice și religioase din spațiul municipiului Tecuci

În continuare au fost făcute, de către elevi ai colegiului național „Spiru Haret“ Tecuci, prezentări ale evoluției comunităților etnice și religioase din spațiul municipiului Tecuci, precum și contribuția acestora pentru edificarea peisajului și vieții urbane tecucene. În cadrul acestor prezentări au fost amintite evenimente importante din istoria orașului nostru, au fost prezentate grafice, diagrame, hărți, au fost evocate personalități marcante ale orașului nostru, care, indiferent de etnie sau confesiune, au făcut cinste urbei. Prezentările au fost completate de filmulețul educativ „Mândru că sunt tecucean“, iar ca element de decor a fost instalat „copacul toleranței“, în care toți cei prezenți au fost invitați să-l orneze cu poze, amintiri, impresii, toate strânse în sânul familiei numită TECUCI.

Amintiri legate de comunitățile etnice și confesionale din Tecuci

La final unii dintre invitați au luat cuvântul, dintre aceștiaMândru că sunt tecucean participanti remarcându-se domnul Ștefan Andronache, care ne-a delectat cu amintiri legate de comunitățile etnice și confesionale din Tecuci și bunele relații care au existat de-a lungul timpului între acestea, încurajându-i pe tineri să continuie în aceeași direcție, a toleranței, care a caracterizat întotdeauna orașul nostru. De asemenea, doamna profesoară Gina Dumitriu a menționat eforturile de integrare a comunității rome prin educație și cultură, eforturi materializate în numeroase activități la care a participat împreună cu elevi romi din cadrul Școlii gimnaziale „Nicolae Bălcescu“. Totodată, pastorul baptist, domnul Victor Bojonca, a ținut să aducă câteva completări despre istoricul  și viața spirituală a cultului baptist.

Activitatea a fost finalizată printr-o poză de grup a tuturor participanților, alături de „copacul toleranței“.

Președintele Asociației Clubul de Științe GEEA Tecuci,

Prof. Voinea Dumitru