Manifestări prilejuite de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România – VIDEO

Constantin-Corneanu-istoric-Muzeul-de-Istorie-Tecuci

VIDEO 

 Primăria Municipiului Tecuci în colaborare cu Muzeul de Istorie” Teodor Cincu” şi Casa de Cultură, a organizat o serie de manifestări prilejuite de împlinirea a 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Prima manifestare a avut loc la Sala de spectacole „Ion Petrovici” unde artistul emerit al Republicii Moldova, Gheorghe Ţopa a readus în inimile publicului tecucean momentele emoţionante a Podului de Flori din mai 1990.

A doua manifestare, cu un caracter ştiinţific şi istoric a avut loc la Muzeul de Istorie „Teodor Cincu”, sesiunea de comunicări „Basarabia ’99 – o istorie care nu se uită„. Au fost prezenţi şi au ţinut alocuţiuni, primarul oraşului Cahul din Republica Moldova, conf. Univ. Nicolae Dandiş, primarul Municipiului Tecuci, Cătălin Constantin Hudubae, conf. Univ. Ion Gheleţchi, dr. Constantin Corneanu şi jurnalistul Cristian Pohrib.

Întâlnirea bilaterală între cei doi edili a marcat acest moment al Unirii, printr-o analiză obiectivă şi reală a faptelor istorice dar şi a actiunilor din prezent. Situaţia socio-economica a celor două oraşe face dificilă sprijinirea de ordin financiar, dar si din punct de vedere moral şi istoric ambele localităţi se pot dezvolta.

Toţi invitaţii au remarcat lipsa de organizare şi solidaritate a românilor în fata propagandei ruseşti, care nu este de loc mai puternică, ci pur şi simplu este mai bine organizată. Unitatea şi dialogul vor ajuta ca  să se aproprie într-o viitoare Unire, în interiorul Uniunii Europene. Invitaţii au vizitat muzeul şi piesa ce-a mai de preţ, automobilul EGO.

Evenimentul a continuat printr-o întâlnire informală cu membrii Consiliului Local Tecuci, unde fiecare parte a rostit câteva cuvinte în amintirea faptelor istorice.

Viorel-Burlacu-director-Muzeul-de-Istorie-Tecuci

Catalin-Hurdubae-LaMuzeul-Teodor-Cincu-Tecuci-2017

Participanti-la-Muzeul-Teodor-Cincu-Tecuci

Pamfile Gabriela-Nicolae Dandiş-Tecuci-2017

Catalin-Hurdubae-Nicolae Dandiş-Tecuci-2017

Eleve-Tecuci-in-costume-nationale