A murit un cunoscut si reputat pictor tecucean: prof. Stefan Sevastre

STEFAN SEVASTRE 27_05_08 acasa pe terasa

A murit un cunoscut si reputat pictor tecucean: Prof. Stefan Sevastre s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani 

Unul dintre cei mai reputaţi profesori de pictură şi un cunoscut pictor născut pe dealurile Nicoreştiului, la Ionaşeşti, s-a stins din viaţă în cursul zilei de sâmbătă, 23 decembrie 2017, la vârsta de 91 de ani. Pictorul Ştefan Sevastre a fost promotor al constructivismului, abstracţionismului şi Artei concrete, un filosof al cosmicităţii şi unul dintre cei mai apreciaţi profesori ai Liceului de Artă “Nicolae Tonitza”.

Ştefan Sevastre, la cei 91 de ani pe care i-a petrecut prin viaţa şi artă, a avut în biografia sa artistică un parcurs care conţine „atemporalul”, ca mod de a privi. Tecucean prin naştere, (Ionaşeşti-Nicoreşti), urmează liceul „Dimitrie Sturdza” din Tecuci, pe care îl va termina în anul 1945, după care se înscrie la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu”, pe care-l va absolvi în 1951.

Ştefan Sevastre a fost profesor de pictură la Liceul de Artă „Tonitza” din Bucureşti între anii 1962-1988. A avut peste 120 de participări la expoziţii de grup sau personale din ţară şi din străinătate, începând cu anul 1953, inclusiv în oraşul Tecuci, care deţine două din lucrările sale. Are de asemenea lucrări de artă murală, iar operele sale se află în colecţii particulare, muzee şi instituţii din România şi din ţări ca: Germania, Franţa, Italia, Elveţia, s.a.

Premiile şi distincţiile obţinute i-au adus recunoaşterea criticii care l-a plasat în ultimele decenii în mijlocul fenomenului artelor vizuale. Amintim între acestea: 1990 – Premiul de pictură al UAP, 1999 – Premiul Academiei Române pentru întreaga activitate artistică, 2000 – Ordinul național «Pentru Merit» în grad de Comandor, 2001 – Premiul Juriului, Salonul de artă, București, 1996 – Diploma de Cetățean de Onoare, Municipiul Tecuci. Valoarea sa în artele plastic face ca astăzi să nu se poate vorbi în pictură despre gestul geometrizant-abstract, fără a aminti de pictorul Ştefan Sevastre.

Pentru toţi cei care l-au cunoscut pe artistul Ştefan Sevastre, arta, dar şi viaţa acestuia sunt o “lecţie de perfecţiune şi adevăr”

Dumnezeu să-l ţină în cele veşnic frumoase spiritului şi inimii sale!