O scrisoare deschisă de Eduard Finkelştain şi închisă electoral

Eduard-Finkelstain-Consiliul-local-Tecuci

„…când afirm că eu am făcut, mă refer la administraţia Finkelştain, care a însemnat Primar, Viceprimar, Consiliile Locale din cele două mandate, funcţionarii publici şi personalul contractual din Primărie, personalul celor două societăţi subordonate Consiliului Local şi toţi cei care au lucrat în cei opt ani de zile în administraţie. Doar împreună şi alături de aceşti oameni am modernizat oraşul Tecuci.”


Dragi tecuceni,

Au trecut mai bine de patru ani de când m-am adresat ultima dată dumneavoastră şi consider că sunt dator cu o serie de explicaţii legate de deciziile şi acţiunile mele. Poate nu aş mai fi intervenit niciodată dacă dorinţa mea de a mă retrage din viaţa publică ar fi fost tratată ca atare şi nu aş fi fost permanent atacat, calomniat şi reintrodus în atenţia tecucenilor. Pierderea alegerilor din anul 2012 a fost un moment dificil pentru mine dar a reprezentat o situaţie normală din punct de vedere al oricărei competiţii, care inevitabil trebuie să aibă un învingător şi un învins. Am acceptat această nouă realitate şi m-am dedicat muncii în cadrul fabricilor deţinute de familie. Decizia mea de a mă retrage din politică a fost luată în acea perioadă, şi cum am fost consecvent întotdeauna principiilor pe care le-am susţinut, această hotărâre a rămas irevocabilă.

Chiar dacă nu aveam mari aşteptări de la noua conducere instalată la Primăria Tecuci, am încercat măcar să le acord prezumţia de bună-credinţă şi nu am răspuns la toate minciunile şi calomniile ce mi-au fost constant adresate. Ele nu reprezentau şi nu reprezintă decât o simplă tehnică de manipulare. Dacă nu te poţi ridica la înălţimea predecesorului tău, încearcă să-l cobori pe acesta la nivelul tău sau poate mai jos decât tine. Dacă nu prea ai ce să vorbeşti despre ce faci tu ca primar, atunci împroaşcă-l cu mizerii pe fostul primar, poate astfel creşti în ochii celor care ţi-au acordat încrederea.

Dacă impotenţa şi incompetenţa de a face ceva din ceea ce ai promis te copleşesc, atunci invocă permanent „dezastruoasa moştenire” pe care ai primit-o. Cam aşa a gândit şi gândeşte actualul primar declarând peste tot pe unde apucă că Finkelştain cel incompetent şi fără viziune nu a făcut nimic opt ani, fiind comod şi hoţ. Cred că acesta este momentul în care pot să-i răspund liniştit, încercând să las deoparte antologica bunătate şi modestie ce mă caracterizează.


[polldaddy poll=9385657]

Domnule Ţuchel vă informez că cei opt ani în care administraţia Finkelştain şi-a desfăşurat activitatea, au fost cei mai eficienţi din punctul de vedere al dezvoltării oraşului nostru. Am preluat conducerea municipiului Tecuci după doisprezece ani de conducere PSD în urma căreia apa la robinet se furniza numai opt ore pe zi, iluminatul public aproape nu exista pe zeci de străzi, nu aveam locuri de joacă, piaţa agroalimentară era într-o stare jalnică, salubritatea se efectua cu mijloace rudimentare, transportul public funcţiona defectuos, nu aveam trotuare reparate mai nicăieri în oraş, investiţiile în unităţile de învăţământ tecucene lipseau cu desăvârşire, starea străzilor era deplorabilă, sistemul de încălzire centralizat era blocat de datoriile existente şi aş putea continua mult şi bine în a prezenta realitatea sumbră a punctului de plecare a primului meu mandat.

Eu spre deosebire de dumneavoastră nu m-am plâns şi lamentat de „monstruoasa moştenire”, am început să rezolv problemele. După doi ani ca rezultat direct al investiţiilor făcute aveam furnizarea apei în regim permanent iar salubritatea şi transportul public funcţionau deja în condiţii de normalitate. Am investit peste 100 de miliarde de lei în modernizarea unităţilor de învăţământ tecucene: trei şcoli noi (nr. 1, 4 şi 6), cinci şcoli cu reparaţii capitale (nr. 2, 7-fonduri europene, 8, 9 şi 11 – fonduri europene), două şcoli cu reparaţii parţiale (nr. 5 şi 10), în toate liceele au fost efectuate reparaţii capitale (schimbare tâmplărie, grupuri sanitare modernizate, şarpante, etc.), două grădiniţe noi, două în construcţie, restul grădiniţelor reparate parţial sau total.

Am construit o piaţa agroalimentară nouă, cu o parcare adecvată, am modernizat hala de brânză şi hala de carne pentru ca micii producători să aibă condiţii decente de prezentare şi vânzare a produselor proprii. În cei opt ani am asfaltat cu covor asfaltic peste 50 de străzi din Tecuci şi am realizat trotuare noi pe mai bine de jumătate dintre acestea. În mandatele mele a început reabilitarea Cimitirului Eternitatea şi a Parcului de pe bulevard. În cei opt ani am înfiinţat zece locuri de joacă pentru copii şi am asfaltat şapte terenuri de sport ale unităţilor de învăţământ. Eu am fost cel care a obţinut aprobarea pentru Cartierul ANL de la Tecuci ce cuprindea 128 unităţi locative realizabile în două etape (64 finalizate până în 2012). Am construit 14 case în sistem duplex (28 spaţii de locuit) şi în primul mandat s-a realizat blocul pentru tinerii din zona industrială (20 de apartamente).

Toate instituţiile de cultură au beneficiat de investiţii, Casa de cultură şi Muzeul prin proiecte europene de reabilitare şi consolidare; Biblioteca şi Sala de expoziţie prin reparaţii capitale. Am reuşit modernizarea integrală a sistemului de iluminat public în Tecuci şi am lăsat în execuţie Bazinul de înot acoperit şi Campusul Preuniversitar. Am construit o Sală de sport în incinta Şcolii Sportive şi am realizat sedii moderne pentru Poliţia Locală, Serviciul Evidenţa Populaţiei, Serviciul de Asistenţă Socială, Poliţia Rutieră, Serviciul Piaţa – Obor, Serviciul Impozite şi Taxe Locale.

În mandatele mele s-au recuperat imobilele pierdute sau vândute în guvernarea PSD: sediu Autobazei Tecuci de la intrarea în oraş dinspre Galaţi şi clădirea din dreapta Primăriei (unde doreaţi, dumneavoastră domnule Ţuchel, să vă faceţi birou). În al doilea mandat am reuşit modernizarea zonei interblocuri cartier Gheorghe Petraşcu tronson Cina – Complex şi am pornit reabilitarea Policlinicii (execuţie acoperiş). Am avut tăria şi determinarea de a repara pagubele provocate de inundaţia din 2007, dezastru care a provocat în Tecuci mai multe distrugeri decât cutremurele din 1940 sau 1977.

Opt ani de zile am muncit pentru a vă lăsa proiecte cu fonduri europene nerambursabile, cu care vă lăudaţi acum că aţi făcut cele mai mari investiţii din ultimii cincizeci de ani. Proiectul de extindere a reţelelor de apă şi canalizare a fost pornit în anii 2007-2008 când municipiul Tecuci a fost printre membrii fondatori ai Asociaţiei de Dezvoltare Apă – Canal, cea care a făcut posibilă alocarea celor 23 de milioane de euro pentru oraşul nostru (modernizare staţie epurare şi extindere reţele apă-canalizare).

La proiectul Centurii Ocolitoare a municipiului am făcut primul Studiu de Fezabilitate în anul 2004 şi ulterior opt ani de zile am făcut demersuri la Consiliul Judeţului şi Ministerul Transporturilor pentru ca acest proiect să devină realitate. Cu privire la Muzeul Mixt istoria proiectului are tot opt ani de zile de muncă cu următoarele etape: susţinerea primului proiect, pierderea acestuia ca urmare a îndelungatului proces cu moştenitorii familiei Cincu, câştigarea definitivă a procesului, realizarea unui nou Studiu de Fezabilitare şi Proiect tehnic care, în final, ca urmare a calităţii acestuia a fost aprobat spre finanţare. La Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (Modernizarea Zonei Industriale, str. Bradului, str. Alexandru Lăpuşneanu, Parcul Dendrologic, Sistemul de Monitorizare Video, etc.) s-a lucrat mai bine de cinci ani, de la etapa de proiectare până la aprobare şi execuţie. Toate aceste proiecte, domnule Ţuchel erau în fază de licitaţie sau execuţie la momentul venirii dumneavoastră, aşa că nu aveţi nici un merit legat de ele (poate doar întârzierea majoră în finalizarea lor).

Aş putea continua mult şi bine să-i predau lecţii domnului Ţuchel cu privire la istoria şi evoluţia oraşului nostru şi la contribuţia fiecăruia pentru modernizarea sa, dar am o precizare importantă de făcut: când afirm că eu am făcut, mă refer la administraţia Finkelştain, care a însemnat Primar, Viceprimar, Consiliile Locale din cele două mandate, funcţionarii publici şi personalul contractual din Primărie, personalul celor două societăţi subordonate Consiliului Local şi toţi cei care au lucrat în cei opt ani de zile în administraţie. Doar împreună şi alături de aceşti oameni am modernizat oraşul Tecuci.

Acestea sunt doar o parte din lucrurile pe care le-am făcut în cele două mandate de primar şi sunt tare curios să aflu ce a făcut domnul Ţuchel în ultimii patru ani pentru Tecuci, că nu am văzut sau auzit de nici o stradă asfaltată sau vreun proiect european câştigat. Afirmaţiile acestui individ precum că eu nu am făcut nimic timp de opt ani sunt false şi ridicole, iar pentru tecuceni reprezintă o dovadă clară a incapacităţii domnului Ţuchel de a explica ce a realizat dânsul din promisiunile electorale.

În ceea ce priveşte acuzaţiile acestui domn cu privire la Campusul Preuniversitar îi amintesc că acest proiect a fost lansat şi asumat de Guvernul Tăriceanu, care a deschis un Program Naţional de construire a unor asemenea investiţii. Când tu, Guvern te angajezi să realizezi un proiect de peste 200 de miliarde de lei şi aloci bani cu ţârâita (în pragul iernii) nu ai cum să nu ai probleme în execuţie. Materialele cumpărate pentru clădirea internatului au fost în custodia Primăriei şi a executantului lucrării fiind supuse inventarierii anuale fără a mi se semnala nici un fel de problemă, până la terminarea mandatului. Oricum domnule Ţuchel, ne-aţi făcut plângeri şi ne-aţi dat în judecată cu privire la acest subiect, astfel, decenţa şi normalitatea mă determină să nu mă pronunţ faţă de un proces aflat pe rolul instanţelor de judecată. Corect ar fi fost să procedaţi şi dumneavoastră la fel, lăsând justiţia să se pronunţe, fără a mă jigni permanent pe această temă.

Este foarte greu domnule Ţuchel să înţelegeţi că pentru mine ideea de a fura nu are cum să existe. Am fost educat în acest sens, aşa am trăit şi voi muri fără a tolera nici o secundă pe cei care măcar se gândesc să recurgă la asemenea practici.

Ştiu că vă deranjează foarte tare faptul că mă bucur în continuare de încrederea tecucenilor într-o măsură mult mai mare decât dumneavoastră. Aş vrea să ştiţi că acest lucru nu se datorează numai performanţelor mele ci şi contraperformanţelor dumneavoastră. Încrederea pleacă în primul rând de la iubirea oamenilor şi a oraşului pe care-l conduci. Eu am fost crescut şi educat în spiritul apropierii faţă de oameni, sunt profund ataşat de Tecuci, oraşul în care m-am realizat, mi-am întemeiat familia, mi-am crescut copiii. Dumneavoastră vă iubiţi prea mult pe sine ca să mai încapă şi afecţiunea pentru tecuceni. Oraşul Tecuci reprezintă pentru domnul Ţuchel doar instrumentul de a dobândi mai multă putere, de a fi unicul primar de comună care a ajuns primar de municipiu. Aceste lucruri tecucenii le-au simţit şi astfel speranţa pe care au avut-o în 2012 s-a risipit în van.

Mai ştiu că pe domnul Ţuchel îl deranjează faptul că eu susţin candidatura domnului Claudiu Gavril la funcţia de primar al municipiului Tecuci. Această decizie a mea nu este determinată de prietenia pe care o am cu acest tânăr de mai bine de cinci ani, ci porneşte de la analiza atentă a tuturor candidaţilor lansaţi în această competiţie. Văd în el aceiaşi determinare pe care o aveam eu în 2004 când am devenit primar şi mai văd şi deschiderea pe care o are faţă de oameni, element fundamental al unui bun conducător. Este un agronom de succes care vrea să dovedească că poate să facă şi altceva. Eu nu mai am demult ambiţii politice sau administrative, dar asta nu înseamnă ca nu mă interesează evoluţia oraşului nostru, fiind convins că anii de experienţa acumulaţi, instinctul pe care îl am mă conduc spre o alegere corectă.

Îmi doresc ca toţi cei care au primit această scrisoare să fi avut răbdarea de a lectura aceste rânduri, pe care cu siguranţa nu le-aş fi scris dacă nu ar fi existat patru ani de minciuni lansate de actuala conducere la adresa mea, chiar în condiţiile retragerii mele din viaţa publică, iar dacă pe mine, care am cunoscut mizeria din politică românească, poate nu m-au afectat aşa de mult, nu acelaşi lucru pot să-l spun şi despre familia mea.

Vă doresc multă sănătate şi să avem parte cu toţii de un conducător al oraşului în următorii patru ani care să aibă măcar aceiaşi legătură cu tecucenii pe care am avut-o eu cu dumneavoastră.

Cu respect,
Ing. Eduard FINKELŞTAIN
Primar al Municipiului Tecuci 2004 – 2012