shopify
analytics tool

Poliţist reţinut pentru mită la Corod

Politist ia mitaULTIMA ORĂ: conform surselor, Ionuţ Grecu, poliţistul din Corod reţinut pentru 24 de ore, a primit mandat de arestare preventivă pentru 29 de zile * Mită la cerere * Postul de Poliţie din Corod – noul călcâi al lui Ahile al Poliţiei Galaţi * „Intermediarul”, prins cu garda jos * Filmul flagrantului – AICI * Măsuri drastice şi demiterea  tuturor poliţiştilor trimişi în judecată – promite Dănuţ Lefter, inspector-şef al IPJ Galaţi. „Dă-mi 700 de lei ca să nu te amendez”. Aşa l-a somat un agent al Poliţiei Galaţi pe un gălăţean care nu a oprit la semnalul unui alt om al legii.  Flagrantul organizat ieri de DGA, Parchet şi IPJ pune din nou Poliţia Galaţi într-o postură delicată: unul dintre oamenii săi a făcut abuz de funcţie, el fiind cercetat pentru luare de mită.
Poliţist cu vechime
Conform surselor noastre, Ionuţ Grecu, poliţistul din Corod care a pretins mită, este cunoscut în comunitatea locală ca un adevărat reprezentant al legii.  „Nu am avut cunoştinţă că este în stare de aşa ceva. L-am văzut mereu ca pe un tip care îşi face datoria”, confirmă oamenii.
Firul poveştii
Oprit fiind în trafic de poliţistul G.I., gălăţeanul-denunţător a aflat că mai devreme ignorase semnalul de stop al altui om al legii. Găsit de către al doilea poliţist fără actele maşinii, cetăţeanul a fost sancţionat cu 402 lei. Omului i s-a comunicat că trebuie să revină la Postul de Poliţie cu toate documentele.
La Post, poliţistul a constatat că şoferul avea şi alte „bube”:  inspecţia tehnică periodică (ITP) a maşinii era expirată. Şi pentru că amenda pentru această contravenţie ar fi putut ajunge şi la 1.000 de lei, agentul a fost „amabil” şi i-a propus gălăţeanului nostru următorul troc:   bărbatul îi dă jumătate din contravaloarea amenzilor însumate, iar poliţistul se uită în altă direcţie.
Aşa au ajuns cei doi să stabilească suma de 700 lei ca fiind „corectă” pentru afacere, agentul garantând că nu va mai lua măsuri legale împotriva contravenientului şi că va anula procesul verbal de sancţionare, întocmit anterior.
Mită, mituitor şi mituiţi
Sprijiniţi de ofiţerii Poliţiei Galaţi, marţi, Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) Galaţi şi un procuror au realizat flagrantul în care un agent de poliţie din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Galaţi a pretins şi primit, prin intermediul unei persoane, suma de 700 lei, pentru a nu lua măsurile legale împotriva unui conducător auto.
Oamenii legii au intervenit când intermediarul R.P. a primit de la denunţător cei 700 de lei, bani pe care omul de legătură urma să-i „livreze” poliţistului. Ulterior a fost documentată legătura infracţională dintre R.P. şi G.I., precum şi complicitatea lui R.P. la luarea de mită de către G.I.
În prezent, G.I. este cercetat pentru luare de mită, fiind reţinut pentru 24 ore, instanţa urmând să decidă dacă omul legii va rămâne în arest preventiv.
Subcomisarul Nicuşor Pletea, reprezentantul DGA, subliniază: „Punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală necesară în vederea propunerii unor măsuri preventive. Această activitate nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.
Reacţie oficială
Dănuţ Lefter, comandantul IPJ Galaţi: „Într-adevăr, este o pată neagră pe obrazul IPJ Galaţi, dar partea bună este că, în flagrantul organizat marţi, IPJ a oferit tot sprijinul anchetatorilor. Vrem să eliminăm pe cât posibil corupţia, chiar dacă acest lucru este foarte greu de obţinut”.
„Facem toate demersurile pentru a se diminua riscul din stradă, poliţiştii aceştia fiind cei mai expuşi. Ei au fost instruiţi în nenumărate rânduri şi ne dorim oricum restricţionarea activităţii poliţiştilor de la Posturile de Poliţie pentru a nu mai avea calitatea de poliţişti rutieri”.
„Postul de Poliţie din discuţie, cel de la Corod, care ţine de Tecuci, tocmai a fost instruit la rândul său. Odată cu aplicarea restructurărilor, aceştia vor fi primii poliţişti eliminaţi din sistem – cei trimişi în judecată şi apoi reţinuţi, şi asta fără a eluda prezumţia de nevinovăţie. Încercăm să eliminăm uscăturile – ele există oricum, în orice sistem”.

Autor: Elena Parapiru
sursa: viata-libera.ro