Primăria Tecuci a organizat, din bani publici, un chef pentru angajaţi instituţiei

Revelion-Tuchel-Daniel-Grosu-Radovei-646x404

Evenimentul a avut loc la sfârşitul anului 2015 şi a fost introdus în bugetul local ca „activitate culturală”. Suma cheltuită a fost de patru ori mai mare decât cea alocată, spre exemplu, pentru sărbătorirea Zilei Naţionale la Tecuci, semn că petrecerea angajaţilor este în topul priorităţilor bugetare locale.

Aroganţa şi lăcomia politicienilor pare să nu aibă o limită în România. O dovedeşte, încă o dată, o situaţie petrecută la sfârşitul anului 2015 în municipiul Tecuci (judeţul Galaţi), care parcă este desprinsă din schiţele marelui Caragiale. Mai exact, autorităţile locale tecucene au reuşit „performanţa” (probabil unică în România, dat fiind că nu aveam cunoştinţă să se mai fi întâmplat undeva un astfel de lucru) de a sponsoriza din bani publici o petrecere a angajaţilor Primăriei Tecuci.

Cheful de la Primărie, de patru ori mai scump decât Ziua Naţională

Chiar dacă suma alocată pentru cheful cu lăutari al angajaţilor Primăriei Tecuci nu pare foarte mare (20.000 de lei), dacă socotim lucrurile în contextul general, descoperim că lucrurile sunt departe de a fi banale. Astfel, este interesant de remarcat că suma amintită este patru ori mai mare decât cea alocată de munipalitatea tecuceană pentru manifestările de Ziua Naţională şi mai mult decât dublă faţă de bugetul Festivalului de Datini şi Tradiţii organizat în aceeaşi perioadă.

Fără îndoială, însă, la celelalte evenimente menţionale n-a fost ca la cheful bugetarilor (ţinut pe 15 decembrie 2015), unde au fost angajaţi lăutari şi s-au servit mâncare şi băutură. Cheltuiala publică – din taxele plătite de tecuceni – a fost de circa 400 de lei pentru fiecare angajat. Cam ca la o nuntă, aşadar. În acte, petrecerea a fost denumită, pompos, „Ziua Instituţiei Unităţii Administrativ Teritoriale municipiul Tecuci”, însă în teren a fost un chef în toată regula, despre care toată lumea a ştiut că-i mini-revelionul angajaţilor Primăriei. În esenţă, petrecerea bugetarilor tecuceni nu este o premieră, fiind organizată şi în alţi ani, însă până acum era finanţată din contribuţia personală a participanţilor, nu de la bugetul public.

În esenţă, petrecerea bugetarilor tecuceni nu este o premieră, fiind organizată şi în alţi ani, însă până acum era finanţată din contribuţia personală a participanţilor, nu de la bugetul public.

Banii au fost alocaţi prin hotărâre de Consiliu local

Toată această adevărată nebunie a început în data de 26 noiembrie 2015, când primarul Daniel Gerhard Ţuchel a convocat Consiliul Municipal Tecuci pentru a se aproba modificarea „Programului de activităţi culturale ale Municipiului Tecuci”. Cu acest prilej în lista de evenimente (care fusese aprobată la începutul lui 2015) au fost adăugată o nouă acţiune „culturală” finanţată de la buget, la poziţia 23a documentului, respectiv „Ziua Instituţiei Unităţii Administrativ Teritoriale municipiul Tecuci”, programată pentru data de 15 decembrie.

Orice cetăţean de bună credinţă şi-ar putea imagina că este vorba de o adunare festivă, cu ziua uşilor deschise şi, poate, ciocnirea unei cupe de şampanie. În realitate, însă, totul s-a convertit într-un chef în toată regula, plătit din banii tecucenilor. Că aşa a fost gândit totul o arată chiar raportul de specialitate nr. 44638/PJ/11 noiembrie 2015 (întocmit de Direcţia Drumuri din cadrul Primăriei Tecuci), ataşat la hotărârea de Consiliu local cu numărul 385, din 26 noiembrie 2015, „privind modificarea Anexei 1, la HCL nr. 49/09.03.2015 privind aprobarea programului de activităţi culturale ale Municipiului Tecuci, aferent anului 2015, astfel cum a fost modificată prin H.C.L. nr. 117/20.04.2015, H.C.L. nr. 245/30.07.2015, H.C.L. nr. 341/26.11.2015”.

Dar să cităm din memoriul tehnic care a stat la baza acestui dezmăţ bugetar: „Propunem ca evenimentul social organizat cu ocazia Ziua Instituţiei UAT municipul Tecuci să se adreseze personalului angajat din cadrul instituţiei şi familiilor acestora şi să aibă ca scop îmbunătăţirea relaţiilor dintre angajaţi şi recreerea în vederea de obţinerea de rezultate optime”. Restul comentariilor sunt de prisos, căci de aici încolo este treaba Curţii de Conturi şi a procurorilor.

Sursa: adevarul.ro
Scris de Costel Crăngan