Probleme la sediul Casei de Cultură, proaspăt reabilitat

foto: protecuci.ro

  La solicitarea directorului Casei de Cultură, Viorel Burlacu, comisia de recepţie din cadrul Primăriei Tecuci (beneficiarul principal al programului de consolidare şi reabilitare a instituţiei de cultură tecucene) s-a deplasat joia trecută la sediul central de pe str. 1 Decembrie 1918 pentru a constata o serie de imperfecţiuni. În cadrul conferinţei de presă desfăşurată la 18 noiembrie 2011, imediat după recepţia la terminarea lucrărilor de reabilitare, consilierii Vasile Diaconu, Vasile Dănăilă Pazvante şi Petru Papuc au indicat o seamă de probleme privind acoperişul, calitatea finisajelor etc. Puţinul timp scurs de atunci le-a dat dreptate. Există în acest moment uşi de lemn şi pereţi cu fisuri, plăci de parchet distanţate, îmbinarea nemaifiind perfectă, iar în pod şi în zona intrării în acesta sunt infiltraţii de apă, fapt ce a condus la afectarea a doi pereţi. Tot în timpul conferinţei s-a menţionat că proiectul a prevăzut pentru acoperiş doar înlocuirea câtorva elemente deteriorate şi montarea de tablă zincată. Pentru remedierea defecţiunilor, directorul Viorel Burlacu a luat legătura cu Ion Oprea, managerul firmei Naţional Instal Construct Buzău, cea care a executat lucrările şi a oferit o garanţie de 5 ani. Reparaţiile vor începe cel mai probabil la scurt timp după ameliorarea condiţiilor meteo.

Din opiniile exprimate la 18 noiembrie

  Ion Pop, şeful echipei de implementare a proiectului: “Implementarea proiectului a început acum 2 ani de zile, deci a avut o durata de 24 de luni. Din păcate am plecat cu stângul, am fost contestaţi şi la contractul de execuţie lucrări, inclusiv în justiţie, până la urmă după o întârziere de jumătate de an s-a încheiat contractul cu firma Naţional Instal Construct Buzău. Având o perioadă de implementare mai redusă, practic 18 luni, anumite lucruri le-am grabit (…) Proiectul totuşi şi-a atins scopurile: consolidarea şi reabilitarea unei clădiri monument istoric şi redarea ei în circuitul cultural al Tecuciului. O altă problemă, faţă de bugetul iniţial al proiectului, prin achiziţia publică tot a contractului de lucrări, s-a micşorat foarte mult valoarea licitaţiei. Practic nici valoarea proiectului care a fost aprobată de Ministerul Dezvoltării nu a mai fost aceeaşi. Faţă de 1.760.000 lei valoarea lucrărilor, practic am ajuns la 1.434.000 lei”

Proiectantul Nicolae Cerăceanu (SC Proiect SA Galaţi) a participat doar la recepţia la terminarea lucrărilor.

  Directorul Ion Oprea: “Proiectul a fost tratat de proiectant ca să fie puţintel mai economicos (…) S-a încercat ca să se creeze totuşi un echilibru între preţ şi calitate”. Directorul a mai precizat că datorită Primăriei şi celor implicaţi în proiect s-a reuşit să se pună în holul de la parter marmură în loc de mozaic iar pe exterior s-a folosit vopsea texturată în loc de var lavabil. Valoarea de adjudecare a licitaţiei a suferit o modificare de 14% faţă de contractul iniţial (prin act aditional). Suma a fost folosită pentru lucrări neprevăzute la scara interioară, refacerea ornamentelor exterioare, căpriori, marmură, instalaţia de gaz îngropată etc.

Dirigintele de şantier, Vasile Soare a menţionat printre altele că este posibil ca vina să fie de la început din tema de proiectare ( stabilita de beneficiari).

  Primarul Eduard Finkelştain: ”De acord că există elemente care pot fi îmbunătăţite. Recepţia înseamnă de fapt observarea acestor elemente care pot fi corectate… Eu îmi păstrez opinia că ceea s-a realizat aici este o reuşită a administraţiei tecucene pentru că întotdeauna este un raport între ceea ce vrei să faci, datele existente, oferta depusă şi valoarea finală a obiectivului respectiv. Este un adevăr şi nu fac un secret din acest lucru că pe partea de finisaje, proiectul a fost mai slăbuţ, ceea ce a însemnat un mare efort pentru noi pentru a-l ridica la standardul pe care-l doream. Dacă acest proiect pe partea de consolidare a fost mai mult decât în regulă, pe partea de finisaje a trebuit să modificăm o serie întreagă de elemente: s-a dat exemplul scării care a revenit la formatul fier forjat, sistemul de mozaic la care am renunţat şi am pus marmură şi multe altele… Elementele care pot fi corectate şi cu siguranţă vor fi corectate sunt în atenţia noastră şi le vom duce la bun sfârşit”.