Protestul din Spitalul Municipal Tecuci în presă – video

Protest-spontan-Spitalul-municipal-Tecuci

Situaţie tensionată la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci. În această dimineaţă, medicii au refuzat să mai intre în cabinete şi au ieşit în curtea spitalului să-şi strige nemulţumirile. Doar urgenţele mai sunt tratate la unitatea spitalicească şi cei care tratează pacienţii internaţi, în rest personalul medical refuză să mai lucreze până când nu îşi vor primi salariul.


Oamenii ar fi trebuit să-şi primească drepturile băneşti vinerea trecută, însă conturile au fost blocate din cauza unor neînţelegeri între spital şi un laborator de analize cu care unitatea avea contract încă din anul 2009. Potrivit clauzelor, salariile angajaţilor ar fi trebuit plătite de către firma medicală cu care spitalul a încheiat contractul, însă aceasta nu a respectat clauzele încă de la început, iar la sfârşitul anului trecut, datoria firmei către spital era de 450 000 de lei.

Fără a anunţa pe cineva, conducerea firmei a mers la casa de Asigurări de Sănătate şi a reziliat în taină contractul cu spitalul din Tecuci. Cum una dintre clauzele formei medicale prevedea că pentru facturile neplătite, spitalul trebuie să plătească penalităţi de 1% pe zi pentru neplată. Astfel, la începutul acestui an Spitalul „Anton Cincu” a fost dat în judecată pe motiv că are de plătit firmei medicale 1 600 000 de lei. Instanţa a decis să se pună oprire pe conturi, iar angajaţii s-au trezit că nu-şi mai pot lua salariile. Spitalul Tecuci are 385 de angajaţi şi deserveşte peste 150 000 de gălăţeni. Vom reveni cu amănunte.  Sursa: presagalati.ro

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a dispus, joi, un control la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci, judeţul Galaţi, unde mai multe cadre medicale au protestat, în cursul dimineţii, faţă de neplata salariilor, ei reclamând blocarea conturilor unităţii din cauza datoriilor către un laborator.

Revolta spitalul Municipal Tecuci    Mai multe cadre medicale de la Spitalul „Anton Cincu” din Tecuci, judeţul Galaţi, au refuzat, joi dimineaţă, să intre la lucru, în cabinete, în semn de protest faţă de neplata salariilor, ei asigurând totuşi urgenţele medicale şi tratând bolnavii internaţi în unitatea spitalicească.

Preşedintele Sanitas Galaţi, Paraschiv Sălăvăstru, a declarat că acţiunea de protest a fost una spontană şi că angajaţii spitalului au decis să-şi exprime astfel nemulţumirea după ce plata salarilor le-a fost întâziată mai multe zile.

„Deşi li s-a promis la începutul săptămânii că astăzi (n.r. – joi) îşi vor primi drepturile salariale, acest lucru nu s-a întâmplat şi au ieşit în curtea spitalului. Noi am făcut demersuri la Direcţia de Sănătate Publică, Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătăţii şi Prefectura Galaţi pentru rezolvarea acestei situaţii. Până acum nu s-a rezolvat nimic”, a declarat Paraschiv Sălăvăstru.   Sursa: mediafax.ro

Nu a fost linişte nici la spitalul din Tecuci. 200 de angajaţi au protestat, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile pe luna octombrie. Spitalul are grave probleme financiare din cauza unei executări silite cerută de o clinică privată.  Oamenii ar fi trebuit să îşi primească banii pe data de 15, însă nici acum, după douăRevolta in Spitalul Municipal Tecuci săptămâni, nu li s-au dat salariile.

Aproape 400 de angajaţi ai spitalului Municipal Tecuci nu şi-au primit salariile din luna octombrie. Spitalul are grave probleme financiare din cauza unei executări silite cerută de o clinică privată.  Spitalul are de plătit către o clinică privată 1,6 milioane de lei, datorii acumulate în urma unui contract.

Aşa s-a ajuns ca instanţa să oblige spitalul să plătească penalitaţile pentru suma pe care o are de plătit. Asta în condiţiile în care, medicii şi asistenţii nu au materiale sanitare de strictă necesitate.   Conducerea spitalului şi primăria din Tecuci le-au promis angajaţilor că îşi vor primi banii la jumătatea lunii viitoare. Cadrele medicale refuză să aştepte şi nu este exclus ca astăzi să reia protestele.  Sursa: antena3

Comunicat de presă – SC SANOMED SRL

Legat de situatia Spitalului Municipal Tecuci SC SANOMED SRL respinge orice acuzatie din care reiese ca societatea noastra ar avea obligatia de a achita salarii catre angajati ai unitatii sanitare. Aceste afirmatii au fost facute si in fata instantelor de judecata insa pana la acest moment in lipsa unor dovezi concrete, in mod corect , au fost respinse de judecatori.

Constatam cu regret ca in continuare se incearca denaturarea adevarului referitor la cauzele care au generat situatia din prezent.  Dorim a va clarifica situtatia existenta la data de de 28.11.2013 intre Spitalul Municipal Tecuci si Laboratorul Sanomed.

SC SANOMED SRL a semnat un contract de asociere avand ca obiect servicii medicale de laborator in urma unei proceduri publice de atribuire in care concurenta a fost reprezentata de companii puternice la nivel national. Pana la numirea actualei echipe de conducere contractul s-a derulat in mod normal fara sa obsevam manifestari rau intentionate din partea partenerului nostru Spitalul Municipal Anton Cincu Tecuci.

In ceea ce priveste momentul instalarii actualei echipe de conducere, laboratorul spitalului era autorizat si Acreditat pentru standardele ISO de catre RENAR, toate investitiile in dotarea medicala si non mendicala, infrastructura IT si de comunicatii, renovari, recompartimentari conforme cu standardele medicale fiind deja realizate prin investitia exclusiva a societatii noastre.

SC SANOMED SRL nu primit nici in scris nici verbal la masa negocierii nici o motivatie din partea noii conduceri, motivatie care sa duca la starea de fapt actuala respectiv interzicerea accesului fizic in laborator si intreruperea oricarei cai de dialog cu societatea noastra. Mentionam ca unitatea sanitara nu a procedat la un demers juridic in sensul rezilierii contractului incheiat preferand in schimb blocarea accesului in spatiu pentru reprezentantii societatii.

Dorim sa scoatem in evidenta faptul ca au fost invocate anumite aspecte ce nu au nici o legatura cu contractul incheiat pentru a motiva o decizie unilaterala a spitalului de a ‘suspenda’ contractul si de a sechestra aparatura existenta. Aceste alegatii nu au fost urmate de demersul juridic normal al unei cereri de reziliere in fata instantei de judecata.  Ca urmare, vazand atitudinea unitatii sanitare, am inteles sa ne adresam instantelor de judecata in vederea recuperarii prejudiciilor suferite. Toate aceste actiuni au fost castigate in conditiile in care unitatea sanitara nu a putut prezenta nici un motiv credibil pentru situatia creata.

Inca din luna Februarie 2013 unitatea sanitara avea cunostinta de faptul ca a fost obligata de instantele de judecata sa achite o suma catre societatea noastra si cu toate acestea este evidenta lipsa de reactie a acestora in sensul unor negocieri de esalonare a platilor sau alte masuri pentru evitarea unei executari silite.  Executarea silita insesi a fost pornita in luna Iulie 2013 si pana la data de 25.11.2013 nu am primit nici o solicitare de negociere a unei esalonari a debitului din partea Spitalului sau a Primariei.

In data de 25.11.2013, la insistentele CAS Galati, am participat la o intalnire cu Managerul Spitalului in vederea gasirii unei solutii pentru a asigura plata salariilor. Desi am acceptat suma propusa de spital ca rata lunara si am comunicat acest lucru in scris catre Spitalul Anton Cincu, Primarie, CAS Galati si Sindicatul Sanitas, pana in prezent nu am primit nici un raspuns. Avocatii societatii noastre au inaintat executorului judecatoresc documentele negociate inca din data de 26.11.2013 insa acestea sunt in continuare nesemnate fara a exista un punct de vedere din partea unitatii sanitare.

Conform celor negociate in data de 25.11.2013 unitatea sanitara urma sa primeasca in termen de 24 ore de la parafarea documentelor de esalonare suma necesara platii salariilor si asigurarii normalei functionari a unui spital.

In aceste conditii nu intelegem atitudinea conducerii unitatii sanitare de rupere a dialogului si de blocare a platii salariilor.   Asiguram toti pacientii arondati si personalul Spitalului Municipal Tecuci ca am depus toate eforturile pe care legea ni le permite pentru a evita situatia creata si suntem in continuare in asteptarea unui raspuns pentru finalizarea demersurilor procedurale in urma carora sumele necesare sa fie virate catre Spital.

Consideram ca acest diferend juridic intre societatea noastra si unitatea sanitara putea fi evitat pe calea dialogului si mai mult decat atat chiar si in acest moment, in care, prin sentinta definitiva si irevocabila, instantele judecatoresti ne-au acordat dreptate, solutia gasita in cadrul intalnirii din 25.11.2013 conduce la asigurarea unei normalitati in activitatea unitatii.

SC SANOMED SRL are ca unica intentie asigurarea catre pacienti a unor servicii de calitate promte si in conformitate cu prevederile asumate in contractul care sta la baza acestei colaborari.  Sursa: agerpres.ro

Prefectul Galaţiului caută soluţii pentru salariile angajaţilor Spitalului Anton Cincu

Revolta din spitalul Municipal Tecuci    Aşa cum v-am promis, revenim cu amănunte cu privire la problema cu care se confruntă angajaţii de la Spitalul Municipal din Tecuci. Pentru deblocarea situaţiei de la Spitalul din Tecuci, în această după-amiază, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol, a convocat toţi factorii implicaţi. La discuţii au participat subprefectul Gabriel Panaitescu, directorul Spitalului Municipal Anton Cincu, Teodor Negru, primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel, preşedinta CJAS Elena Vrabie şi şeful DSP Galaţi, Valentin Boldea. „Eu nu i-am convocat pentru a mă implica în relaţia contractuală dintre spital şi firma respectivă. Pur şi simplu am vrut ca toţi cei implicaţi să se aşeze la aceeaşi masă, să discute şi împreună să căutăm soluţii. Deocamdată nu am găsit o soluţie clară, problema este complexă, aşa că se vor mai purta discuţii şi zilele următoare. Totuşi, ca principiu, problema va fi rezolvată, conform legislaţiei”, a declarat Dorin Otrocol.

Soluţia: banii pe octombrie, în decembrie, restul, în tranşe

Prezentând soluţia acordării de salarii în tranşe, directorul Spitalului din Tecuci, Teodor Negru,  spune că în curând şi alte spitale din ţară ar putea avea soarta spitalului pe care îl conduce: „Cred că angajaţii nu au altă posbilitate decât să aştepte salariile pe care le vor primi dar nu mai devreme de 15 decembrie. În 15 decembrie ar putea să ia salariul pe octombrie, iar cel pentru noiembrie, să–i ia eşalonat pe ianuarie, februarie şi martie, dacă CJAS va aloca banii”. Directorul spune că fostul director putea evita situaşia de astăzi dacă ar fi luat diverse măsuri: „Ar fi putut să vadă că-s penalităţi de 1% pe zi, putea renunţa la acest procent sau putea rezilia contractul sau putea achita la timp facturile… Noi suntem acum în proces cu Sanomed, firmă care are procese cu mai multe spitale din ţară…”.

Primarul Daniel Ţuchel: „suspectez că fosta conducere a spitalului a făcut o înţelegere obscură cu această societatea”

„Mai important decât găsirea vinovaţilor este să achităm salariile celor 385 de angajaţi. Protest spontan la Spitalul Anton Cincu din TecuciDacă vorbim de vinovaşi, vreau să vă spun că încă de anul trecut, de cînd am comandat şi obţinut o expertiză extrajudiciară am realizat că vorbim de un prejudiciu de  peste 4 miliarde vechi, aşa că am sesizat DNA şi Parchetul şi cei vinovaţi sunt urmăriţi penal, vorbesc de vechea conducere a spitalul. Tot anul trecut am deschis un proces civil împotriva societăţii care are să ne dea bani, are de dat Spitalului Municipal 4,5 milioane lei. Totuşi, instanţa a dispus poprirea conturilor spitalului şi CJAS, care are calitatea de terţ poprit, au fost viraţi executorului judecătioresc. Vorbim de banii de la CJA către spital, bani din care 90% reprezintă fondul de salarii”, spune primarul municipiului Tecuci, Daniel Ţuchel.

Daniel Ţuchel spune că de vină pentru situaţia actuală este fostul manager al spitalului, Dragoş Teodoru, care a încheiat un contract ce aduce mari prejudicii unităţii: „Mi-am asumat în faţa sindicatelor, sper să fac tot ce pot ca oamenii să-şi primească salariile până în 15 decembrie, există pârghie administrativă, dar trebuie să deblocăm conturile spitalului, poprite prin executor judecătoresc. Este firesc că oamenii sunt supăraţi, o să mă alătur şi eu lor, căci este inadmisibil ca un contract cu 1% penalităţi pe zi care a generat datorii de 1,6 milioane să fie pus în aplicare, în condiţiile în care şi firma datora bani către noi, iar spitalul nu a perceptut penalităţi.       EProtestul spontan de la Spitalul Anton Cincu din Tecuciu suspectez că fosta conducere a făcut o înţelegere obscură cu această societatea care, cu presiuni, a încercat să blocheze activitarea spitalului. Sper ca cei 150.000 de arondaţi să nu aibă de suferit, fac apel la sindicate să nu blocheze activitatea în spital”, a mai spus primarul, precizând că i-a făcut şi plângere penală fostului director al unităţii sanitare.

   PV Sanomed Blocajul în care a ajuns spitalul municipat Anton Cinctu din Tecuci ar trebui să fie un moment pentru modificarea legislaţiei în privina statutului spitalelor, opinează şeful Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea.

  De ce s-a ajuns aici?

Motivul pentru care spitalul din Tecuci nu a putut să dea salariile celor 385 de angajaţi  citeste mai departe AICI

[poll id=”9″]