Reacţii disproporţionate ale directorului Muzeului prof. Doru Parascan

Prof. Doru Parascan, Directorul interimar al Muzeului de istorie Tecuci

Un articol cu temă istorică (Joaca de-a istoria), apărut miercuri, 18 decembrie, pe tecucicoltderai.blogspot.com, a creat mare vâlvă.  Semnatarul articolului, Daniel Bradea, un pasionat de istorie, a demontat afirmaţiile directorului Muzeului Mixt Tecuci, profesorul de istorie Doru Parascan, cuprinse într-un material intitulat “Tecuci – 578 ani de la atestarea documentară’’ publicat în ziarul primăriei (editia print), “Tecuceanul”. Disputa de idei a degenerat. Reacţia directorului a fost una ciudată.

În replica sa ( acceseaza AICI ) prof. Doru Parascan s-a axat mai mult pe repetarea obsesivă a numelui autorului articolului, care apare de cel puţin 20 de ori şi mai puţin pe demonstrarea că afirmaţiile pasionatului de istorie sunt sau nu sunt corecte. Ambii s-au raportat în expunerile lor la documente, ca simplu cititor mi-ar fi plăcut să înţeleg care din cei doi a avut dreptate până la urmă, şi mă aşteptam ca replica directorului Muzeului, în calitate de profesionist, să elucideze misterul. ”Nu ştiu unde a lucrat dl. Bradea, poate în pauzele de masă se făcea asta la fabrica respectivă: analiză pe text istoric”, a scris Doru Parascan iritat vizibil de titlul “Joaca de-a istoria” şi de afirmaţia că elogiile nu i-au făcut bine, ci l-au făcut să-şi piardă obiectivitatea şi simţul măsurii.

Prof Ion T. Sion  Mai mult directorul Muzeului a acuzat că articolul ar fi scris de un reputat profesor de istorie tecucean Ion T. Sion, fapt infirmat atât de autorul articolului cât şi de cunoscutul profesor. Dezbaterea de orice fel cu argumente pro şi contra trebuie încurajată, indiferent dacă vreunul din cei implicaţi nu are diplomă/atestat în domeniu, iar cei care au curajul de a critica trebuie sprijiniţi pentru că în acest frumos dar amorţit spaţiu tecucean e nevoie de analiză, de atitudine, iar oamenii trebuie să se obişnuaiscă cu ideea că vor fi criticaţi nu numai lăudaţi atunci când vreunul dintre tecuceni simte că aşa o cere situaţia.

Doru Parascan se simte presat de Media

   Directorul Muzeului, Doru Parascan, a mai afirmat într-un articol postat de curând pe ediţia online a ziarului primăriei că este supus la denigrare profesională în mijloacele de informare tecucene pentru a-şi da demisia, cel puţin aşa reiese din enunţul destul de neclar: ”Totodată,  întrebat dacă presiunile mediatice din media on-line tecuceană au legătură cu ancheta poliţiei  în cazul celor 2603 de piese furate, prof. Doru Parascan a precizat că denigrarea profesională la care este supus în prezent are legătură cu interesele unor persoane, din interiorul instituţiei, dar şi exteriorul ei, de a-l determina să renunţe la conducerea Muzeului tecucean”.

L-am contactat telefonic pe parcursul a două zile dar n-am reuşit să luăm legătura pentru a-i cere detalii. Vreau să-l asigur în schimb că nu există vreun complot, vreo conspiraţie, vreo presiune în Media ca să demisioneze. Dacă s-ar fi publicat ceva despre disensiunile care mai există în instituţia muzeală consideram normală afirmaţia sa. Directorul ne-a anunţat acum câteva zile că din cauza unui comentariu apărut pe protecuci.ro la articolul ”Gata cu interimatele! Concurs pentru directorii de cultură unşi de USL” e pregătit să demisioneze.


Reacţiile directorului Parascan sunt disproporţionate faţă de ambele situaţii prezentate. Protecuci.ro şi ziarul Observator -ProTecuci şi-au arătat dintotdeauna disponibilitatea de a colabora cu directorul muzeului tecucean. Odată ajuns într-o funcţie de conducere aşteptările tuturor sunt mari, responsabilităţile la fel de mari, critici vor veni cu duiumul, îi dorim spor în a manageria situaţiile limită cu care se va confrunta.

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK