S-a stabilit data alegerilor locale. Fără găleţi, brichete, pixuri sau orice altă „atenţie” în CAMPANIA ELECTORALĂ din 2016

alegeri-locale-05-iunie-2016-reguli-generale

Guvernul a adoptat, luni, 25 ianuarie 2016, hotărârile prin care s-au stabilit data alegerilor locale din acest an şi modelele buletinelor de vot, anunţă ziare.com.

„Guvernul României adoptă prezenta hotârâre: Art. 1. – Se stabileşte ziua de 5 iunie 2016 ca dată a alegerilor locale din anul 2016. Art. 2. – Prezenta hotărâre intră în vigoare la data de 22 martie 2016″, se arată într-un comunicat remis de Guvern.

Astel, până la 6 aprilie toate partidele trebuie să comunice semnele electorale către Biroul Electoral Central, iar până la 12 aprilie Autoritatea Electorala Permanenta (AEP) trebuie să comunice numărul de alegători rezultat din Registrul electoral şi din listele electorale complementare.

Pe 7 mai începe oficial Campania

Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat calendarul alegerilor locale din vara acestui an. Astfel, conform calendarului, în perioada 12 – 26 aprilie vor fi depuse dosarele candidaților pentru primării, consilii locale și județene; pe 4 mai va fi anunțată lista definitivă a tuturor candidaților, rezultată şi în urma contestaţilor; trei zile mai târziu, pe 7 mai, campania electorală va începe efectiv; buletinele de vot urmează a fi tipărite pe 26 aprilie, iar campania electorală se va încheia pe data de 4 iunie. A doua zi, în intervalul orar 7 – 21 va avea loc procesul de votare.

Despre bugetul campaniilor electorale şi transparentizarea acestuia

Fiecare candidat poate primi, ca o noutate în alegerile din România, o sumă de bani de la stat, doar dacă acesta doreşte. Astfel, candidații pentru comune vor primi 50 de milioane de lei vechi, un candidat pentru funcţia de primar al unui oraş va primi între 80 și 100 de milioane de lei vechi, în funcție de numărul de locuitori, iar municipiile vor primi 150 de milioane de lei vechi.

Control mai atent

În condiţiile în care candidaţii pentru funcţia de primar vor dori să primească bani de la bugetul de stat pentru campania electorală, mult mai multe instituții de control vor avea dreptul de a verifica ce s-a făcut cu acești bani.

Sumele de bani sunt expres prevăzute pentru anumite activităţi: tipărire de afişe, publicitate în mass-media, cheltuieli de personal, cheltuieli cu combustibilii sau chirii.

Este interzisă, în campania electorală care urmează să înceapă în luna mai, afișarea de bannere sau de meșe pe clădiri cu însemnele candidatului sau ale partidului respectiv. Aceste fonduri primite de la stat nu pot fi suplimentate cu fonduri din alte surse.

Candidaţii vor putea să tipărească doar afişe şi să-şi facă publicitate electorală în media.

Dosar penal pentru pixuri, tricouri, brichete

De asemenea, noua lege electorală desfiinţează şi „mita electorală”. S-a terminat cu miciile „atenţii” electorale precum tricourile, brichetele, pixurile, pungile, căciulile, găleţile etc. Cei care nu respectă noile reguli riscă să se aleagă cu dosar penal, iar cei în funcţie pot chiar să îşi piardă mandatul.

Încă nu e clar dacă votul va avea loc într-un singur tur de scrutin, aşa cum prevede legea în clipa de faţă, sau dacă vor fi două tururi, aşa cum cer liberalii.

Sursa: presagalati.ro
Foto: www.publika.md