SOMAŢIE PENTRU REVENIREA LA NORMALITATE

Ca urmare a manifestărilor agresive, de intimidare şi ofensă aduse publicaţiei ProTecuci.ro cât şi mie, personal, administratorul acesteia, (fenomene aflate în obscuritatea actului jurnalistic onest şi responsabil) întro ultimă perioadă, consider legitim şi necesar acest demers al meu de a mă adresa dvs. prin această scrisoare deschisă,

Domnule Ţuchel Daniel,

Sunt sigur că folosiţi şi media pentru a vă informa personal, dar poate că vă scapă unele lucruri şi atunci, ne-am decis să vi le spunem, îndrituiţi de privilegiul profesional de a fi permanent în contact cu cetăţenii.

Nu vă voi bate capul cu probleme individuale ale celor care fac zeci de adrese la Primărie pentru a li se face dreptate cu unii vecini. Nici cu mici reclamaţii ale unor asociaţii privind diverse probleme ce ţin de Primărie. Dar mi se pare firesc să vă spun că sunteţi voit sau involuntar izolat de noi, cetăţenii şi de peste 2 ani în total dezacord cu interesele celor mulţi şi doar în acord cu interesele unui grup restrâns preocupat doar de spolierea banului public.

Totuşi, trebuie să remarc desele sesizări pe care le primim noi, de la tecuceni care ne reclamă o practică veche de pe vremea lui Ceauşescu: aceea în care şefii de servicii publice şi firme subordonate ascund realitatea de şeful cel mare. O cosmetizează atent. Şi când ceva explodează prin presă sau pe internet au grijă să facă presiunile necesare pentru a o înlătura.

De asemenea, practica angajărilor pe cumetrii şi interese financiare este deja celebră. Cum celebră a devenit şi folosirea banului public în interesul unor grupuri restrânse.
Cum altfel să ne explicăm situaţia cu deconotatie penala în care un şef de firmă subordonată face profit folosind resursele societăţii? Comercializează combustibili sustrăgând din cota alocata activităţii curente ale unei societăţi din subordinea CL. Utilizează personal şi mijloace auto în scopuri personale în văzul tecucenilor fără nicio jenă. Şi exemplele pot continua…

Vă rugăm de asemenea să intraţi în legalitate în ceea ce priveşte relaţia cu media locală, instituţii şi publicaţii care activează în slujba cetăţeanului de dinainte ca dvs să vă descoperiţi oportunităţile politice şi administrative. În ultimul comunicat de presă, care este adresat în mod neserios unei prese imaginare, aţi afirmat că „respectaţi presa şi opiniile exprimate” şi că „nu există acţiuni de atingere a libertăţii de exprimare”. Dacă doriţi să fiţi credibil faceţi ceea ce trebuia făcut încă de la investire – birou de relaţii cu presa şi organizaţi cum este prevăzut în legea 544/2001 conferinţe de presă regulat sau „de câte ori este nevoie” (expresia vă aparţine).

În caz contrar vă facem cunoscut ca o să organizăm noi o conferinţă de presă la care o să vă invităm. Ar putea fi un proces public şi un exerciţiu democratic deosebit de interesant pentru întreaga comunitate locală. Noi avem întrebări care interesează spaţial public, întrebări la care nu se răspunde de mai bine de doi ani. La acesta o să invităm şi presa judeţeană şi naţională, cetăţeni şi politicieni din tot spectrul politic. Facem eforturi să invităm şi reprezentaţi ai organizaţiilor ce apăra libertatea de exprimare.Va fi un exerciţiu de democraţie.

De asemenea dorim ca la o probabilă prima conferinţă de presă să avem un dialog legat de condiţiile de relansare a dialogului cu presa şi cu cetăţenii. Vă reamintim că presa nu a însemnat niciodată doar canalul media ProTecuci. Au existat şi alte blog-uri, ziare şi două posturi de radio care sunt şi ele vitregite de lipsa de comunicare eficientă. Sau poate doriţi să scriem şi noi numai de bine? Să ne aserviţi? Nu este suficient Tecuceanul, opiniatecuceană, politicatecuceană, tecuceni.ro, bumerangul tecucean? Dacă doriţi o să încercăm şi noi o scurtă perioadă să vă periem. De unde şi până unde este ilegal şi imoral să critici puterea? Nu e democratic? În democraţie nu este necesară opoziţia şi o presă critică?

Vă facem cunoscută dorinţa noastră de a intra în legalitate şi cu publicaţia Tecuceanul care dintr-un buletin de presă, aşa cum a fost aprobat de consiliul local, s-a transformat într-un ziar de partid şi în slujba dumneavoastră. Un instrument de campanie perpetuă şi care nu ezita să publice atacuri la persoană fie că este politică sau simplu cetăţean. Este ilegal şi nedemn.

În funcţie de rezultatele acestui demers o să ne ajustăm politica redacţională care nu se va abate de a reprezenta interesul tecuceanului. Dorim ca toate aceste acţiuni să fie amiabile şi decente. Indiferent de câţi denigratori anonimi or să ne atace noi vom avea o atitudine rezonabilă şi în limita bunului simţ. Nu ne cereţi imposibilul. Unele lucruri irită prin dimensiunea aroganţei şi făţărniciei.

În încheiere, aş dori doar să vă rog să mergeţi mai mult pe jos, prin oraş, să vedeţi Tecuciul, dincolo de zona centrală. Şi vă rog să reveniţi la tecuceni, la cei mulţi. Să îi ascultaţi, pentru că s-ar putea să fiţi surprins că realitatea prezentată de tot felul de aghiotanţi diferă de realitatea majorităţii tecucenilor.

Virgil Călmău,
administrator si editor al publicatiei ProTecuci, sustinut de un Grup civic local

Declaraţie făcută de Daniel Ţuchel în febr.2011 în calitate de preşedinte al PNL Tecuci