Temperaturile scăzute nu au reuşit să sperie comercianţii dornici de câstig

foto: adevarul.ro

Gerul năpraznic continuă să ţină sub stapânire întreaga suflare tecuceană, iar pe această vreme „câinească” doar câţiva comercianţi, încotoşmănaţi şi totuşi vineţii de frig, se încăpăţânează să înfrunte vitregia vremii. Cazurile destul de rare ce pot fi întâlnite, în special în piaţă şi în jurul acesteia, nu se datorează devotamentului pentru activitatea comercială, ci obligaţiei de a sta la locul de muncă indiferent de riscuri. Dacă în incinta Pieţei Centrale, zona acoperită, comercianţii sunt feriţi de vântul care face ca temperaturile să fie şi mai scăzute, afară, în bătaia vântului, traiul vânzătorilor este groaznic. Câteva vânzătoare, încremenite de ger şi furioase că nu sunt lăsate să strângă marfa pentru a pleca acasă, ameninţă că îşi vor căuta alte locuri de muncă, la patroni mai omenoşi. În piaţa de comercializare a legumelor şi fructelor este doar mai dos şi nu bate vântul. Gerul, însă, îşi spune cuvântul, iar acest lucru se poate vedea cu ochiul liber, legumele, fructele şi zarzavaturile fiind îngheţate. În această perioadă borcane cu ardei iuţi, zarzavat şi alte conserve sunt îngheţate. Cei câtiva comercianţi care încearcă să reziste pe piaţă au mărit preţurile, ca efect al condiţiilor vitrege. Cum cumpărători nu sunt, singurii care au de câştigat în această perioadă sunt vânzătorii de ceai şi cafea, precum şi cei de tutun.

Vânzătorii de ziare din jurul pieţei se află în aceeaşi situaţie critică, ţopăind non-stop pentru a nu îngheţa, având în vedere faptul că în chioşcurile de ziare, neracordate la reţeaua de electricitate, nu există nicio sursă de încălzire.
Cei mai fericiţi sunt tot cei angajaţi la Primăria Tecuci, programul celor care lucrează în aer liber, la temperaturi extreme, fiind redus, astfel încât lucrătorii să nu sufere. Viceprimarul Cristinel Basalic ne-a informat: „În această perioadă acţionăm în mai multe zone pentru a decoperta gheaţa formată pe arterele de trafic pietonal. Activitatea, însă, este limitată ca timp, deoarece muncitorii nu pot fi expuşi o perioadă lungă de timp la gerul de afară. Celor ce lucrează în condiţii grele le creăm condiţii pentru a se încălzi, astfel încât să nu ne confuntăm cu situaţii delicate”.
În timp ce angajaţii administraţiei publice locale sparg gheaţa de pe trotuare, în ciuda temperaturilor scăzute, agenţii economici şi persoanele fizice nu au mişcat niciun deget pentru a-şi curăţa porţiunea de trotuar care li se cuvine. Această delăsare generală, cu mici excepţii, se datorează indulgenţei de care dau dovadă autorităţile, amenzile „promise” lasându-se aşteptate. În tot acest timp, zăpada depusă pe trotuare se transformă în gheaţă, iar aceasta din urmă poate trimite cetăţenii direct în spital.
De Iulieta groza ,  publicat in monitoruldegalati.ro