Trei tineri tecuceni, sclavi în Italia. Trei români au trăit zile de coşmar la o fermă din Foggia

Trei tineri din Tecuci au trăit clipe de coşmar în Italia. În urma vizualizării unui anunţ postat pe site-ul mercador.ro cei trei tineri s-au încumetat să meargă să muncească la o fermă peste hotare în speranţa că vor strânge ceva bani. Tratamentul la care au fost supuşi în Italia este greu de imaginat. „ Am dormit în grajduri. Patru zile am mâncat doar fructe din copaci ne-au spus de ce nu ne-am luat mâncare de acasă. Şi la toaletă când mergeam era o doamnă care venea cu noi ca să nu fugim. Ne-am pus în genunchi ca să nea dea telefoanele şi buletinele. Abia am reuşit să sunăm acasă”, a relatat una dintre victime. Cei trei tineri au reuşit să se întoarcă acasa şi au povestit toate amănuntele torturii prin care au trecut în studioul Radio Tecuci.

In cotinuare o sa prezentam informatiile prezentate de media nationala legate de acest eveniment socant:

Stiri TVR 1

Români – sclavi în Italia. Trei tineri din Tecuci, atraşi de câştiguri rapide, au muncit 2 săptămâni într-o fermă din regiunea Foggia din Italia, fără bani şi în condiţii mizere. Iar patronul le-a confiscat actele şi telefoanele. Au reuşit să fugă şi, ajutaţi de alţi români, s-au întors acasă. Dar coşmarul lor nu s-a terminat. Şi acum primesc telefoane de ameninţare pentru că au îndrăznit să spună totul poliţiştilor. În ferma respectivă ar mai fi şi acum sechestraţi peste o sută de oameni, majoritatea români.

Maria, Daniel şi Marian au găsit anunţul pe internet. Culegeau roşii în Italia şi primeau după o lună 1500 de euro. S-au gândit că asta e şansa lor. Au plecat de la Botoşani cu încă 25 de români, îmbarcaţi în două microbuze cu ajutorul unui anume Dragoş. La destinaţie li s-au cerut bani pentru cazare şi transport deşi, în anunţ, acestea erau gratuite.

Banner-ING

Maria povesteşte că a plecat în Italia cu gândul să-şi ajute mama bolnavă incurabil. Visul ei s-a spulberat imediat ce a coborât din microbuz.

Tinerii spun că munceau din zori şi până seara târziu. Fără hrană şi fără apă. Au reuşit să fugă după 2 săptămâni. Încă o săptămână au stat ascunşi de teamă. Nu aveau telefoane şi niciunul nu vorbea italiană.

Cu ajutorul celor din Sindicatul Românilor din Italia, al preotului şi consulului din regiune, dar şi cu sprijinul autorităţilor italiene, cei trei au ajuns acasă teferi. Acolo au depus plângere la Poliţie.

Mama lui Marian era disperată. A mai avut un copil, o fată care a plecat în 2005, tot în Italia. Şi de atunci nu mai ştie nimic de ea.

Autorităţile italiene, dar şi DIICOT Galaţi cercetează cazul. Ministerul român de Externe a deschis o anchetă, mai ales că alte câteva zeci de oameni trăiesc acelaşi coşmar la ferma din Italia, susţin cei scăpaţi teferi.

Români – sclavi în Italia. Trei tineri din Tecuci, atraşi de câştiguri rapide, au muncit 2 săptămâni într-o fermă din regiunea Foggia din Italia, fără bani şi în condiţii mizere. Iar patronul le-a confiscat actele şi telefoanele. Au reuşit să fugă şi, ajutaţi de alţi români, s-au întors acasă. Dar coşmarul lor nu s-a terminat. Şi acum primesc telefoane de ameninţare pentru că au îndrăznit să spună totul poliţiştilor. În ferma respectivă ar mai fi şi acum sechestraţi peste o sută de oameni, majoritatea români. – See more at: http://stiri.tvr.ro/sechestrati-in-italia-trei-romani-au-trait-zile-de-cosmar-la-o-ferma-din-foggia_47981_video.html#view
Români – sclavi în Italia. Trei tineri din Tecuci, atraşi de câştiguri rapide, au muncit 2 săptămâni într-o fermă din regiunea Foggia din Italia, fără bani şi în condiţii mizere. Iar patronul le-a confiscat actele şi telefoanele. Au reuşit să fugă şi, ajutaţi de alţi români, s-au întors acasă. Dar coşmarul lor nu s-a terminat. Şi acum primesc telefoane de ameninţare pentru că au îndrăznit să spună totul poliţiştilor. În ferma respectivă ar mai fi şi acum sechestraţi peste o sută de oameni, majoritatea români. – See more at: http://stiri.tvr.ro/sechestrati-in-italia-trei-romani-au-trait-zile-de-cosmar-la-o-ferma-din-foggia_47981_video.html#view

Ştiri Realitatea TV

Români sechestraţi în Italia. Este povestea a trei tineri din Tecuci, judeţul Galaţi, care au căzut în plasa unei firme angajatoare de pe internet. Aceştia ar fi trebuit să lucreze la cules de roşii pe 1.500 de euro pe lună. Li s-a promis chiar şi cazare şi masă. Ajunşi în Italia, însă, au fost lăsaţi fără telefoane şi buletine şi obligaţi să doarmă într-un grajd. Din fericire, au reuşit să fugă şi au ajuns acasă, însă spun că alte sute de persoane trec prin aceeaşi situaţie.

Marian are 17 ani şi jumătate şi este din Tecuci. Tânărul a plecat în Italia în speranţa că va reuşi să câştige bani pentru a-şi ajuta mama, care se descurca tot mai greu după decesul tatălui. A luat-o cu el şi pe prietena lui de 19 ani, dar şi pe un prieten de 32 de ani.

„Am gasit anuntul pe mercador in care spunea ca au nevoie de oameni la cules rosii. Ni s-a zis ca avem conditii acolo, unde sa dormim, mancare. Am ajuns acolo si conditii nu avea, stateam in grajduri, nu aveam paturi, perne, nimic. N-aveam voie sa iesim. Si la toaleta daca ieseam venea fata careera acolo supraveghetoarea venea dupa noi. Ne-a spus ca daca incercam sa fugim, oricum o sa fim prinsi ca au mai fost oameni care au fugit de acolo, i-au prins si i-au batut”, a povestit Marian Popa. 

Cei trei povestesc că după patru zile de chin, fără mâncare, au reuşit să fugă şi au trimis un sms acasă. Femeia a luat legătura cu Centrul Transfrontalier de Conexiune din Galaţi, care a reuşit să-i aducă acasă pe tineri cu ajutorul Asociaţiei Românilor din Florenţa.

„Am luat legatura deja cu presedintele filialei noatre, a centrului transfrontalier de conexiune din roma. Au fost informati carabinierii. Ancheta este deja in curs de desfasurare. Am anuntat ministerul roman de externe. Am discutat personal, stiu ca i s-a pus mailul transmis de noi in atentia domnului ministru corlatean”, a spus Cristian Pohrib, preşedinte Centrul Transfrontalier de Conexiune.

Cei trei le-au povestit autorităţilor din ţară că mai sunt acolo sute de români care trec în continuare prin situaţia lor.

Sursa: realitatea.net

 

Trei tineri GĂLĂŢENI au ajuns SCLAVI ÎN ITALIA, unde au plecat în căutarea unei vieţi mai bune

Trei tineri din localitatea Malul Alb, comuna Drăgăneşti, care ajunseseră sclavi în Italia, au reuşit să fugă şi să se întoarcă în România. Povestea lor este cutremurătoare şi, după cum susţin cei trei, este trăită de alte câteva sute de români, care se află în aceeaşi zonă din sudul Italiei, unde lucrează în regim de sclavi.

Totul a început în urmă cu o lună de zile, când cei trei tineri au citit un anunţ de angajare postat pe un site de profil. În speranţa că vor găsi o viaţă mai bună peste hotare şi că vor reuşi să câştige nişte bănuţi pentru a-şi ajuta familiile, Maria Nicoleta Duncă (19 ani), Marian Popa (17 ani) şi Mihai Dumbrofca (32 de ani) au luat legătura cu cei care postaseră anunţul. Un anume Dragoş, care răspundea la numărul de telefon de pe site, le-a promis un salariu de 1.500 de euro pe lună, o masă pe zi şi cazare. Totul suna foarte bine, aşa că tinerii şi-au făcut planurile de plecare. Cum Marian Popa era minor, mama lui i-a făcut procură pentru ca să poată ieşi din ţară, fiind astfel lăsat în grija bărbatului de 32 de ani. Cu bani împrumutaţi, tinerii au reuşit să ajungă la Botoşani, pentru că de acolo era firma angajatoare, de unde au fost preluaţi, alături de alţi români, şi transportaţi în sudul Italiei, în zona Foggia. „Au plecat două maşini din Botoşani. La vamă, mai multe persoane au fost puse să treacă pe jos, cu buletinul în mână, pentru că eram prea mulţi într-o maşină. Toţi erau acolo pe baza anunţului văzut pe internet”, ne-a povestit Mihai Dumbrofca.

Începutul coşmarului

De aici a început coşmarul. Românii urmau să lucreze în agricultură, la cules de roşii. Cei care s-au ocupat de transportul lor în Italia le-au luat buletinele şi telefoanele mobile, pentru a se asigura că nu vor avea cum să plece sau cum să ia legătura cu rudele din România.
„Ne-au cazat în nişte grajduri. Mirosea foarte urât, nu aveam unde să ne spălăm şi dormeam pe nişte saltele murdare. Nu erau condiţii de trăit acolo”, ne-a povestit, cu lacrimi în ochi, Marian Popa.
„Erau foarte mulţi români acolo. Am înţeles că mai era un loc asemănător, unde erau tot români, cazaţi şi trataţi în acelaşi fel. Erau femei cu copii mici, pe care îi cărau în spate pe câmp. Eu am spus că nu mai stau acolo pentru că mă îmbolnăvesc din cauza umezelii, a mirosului şi a mizeriei”, ne-a spus şi Nicoleta.
„Când le-am spus că vrem mâncare şi ţigări, ni s-a replicat că trebuia să le aducem de acasă. La un moment dat, ne-au adus nişte ţigări moldoveneşti”, îşi aminteşte Mihai.
După câteva zile de coşmar, cei trei s-au decis să plece de la ferma cu pricina. „Ne duceau ei la muncă şi ne cereau trei euro pe transport. Le-am explicat că nu mai rezistăm şi că vrem să plecăm acasă. Ne-au spus că nu avem cum să plecăm, că trebuie să le achităm cheltuielile făcute, iar dacă vom încerca să fugim ne vor prinde oricum, indiferent unde vom merge. Ne-au arătat chiar şi un filmuleţ, cu un român care a fugit şi a fost prins. I-au pus hârtie la picioare şi i-au dat foc. Eram păziţi mereu de alţi români. Nici la baie nu ne lăsau să ne ducem singuri. Ne-a fost frică, dar până la urmă am decis să fugim. Am mai vorbit cu un român care lucra tot acolo şi care ne-a spus că în doi ani a reuşit să strângă doar aproximativ 200 de euro şi că nu a plecat pentru că îi este frică pentru familia lui”, îşi aminteşte Nicoleta.

Fuga de pe plantaţie

Sub pretextul că au făcut rost de nişte bani şi vor să îşi cumpere o cartelă telefonică, cei trei au reuşit să fugă. Planul lor nu a fost deloc uşor, pentru că nu ştiau nici limba italiană şi nu aveau nici bani pentru drum. Acesta a fost motivul pentru care au fost nevoiţi să mănânce din tomberoane şi să se ascundă tot timpul. „Ne-au urmărit cu maşinile lor. Ne-a fost frică să ne ducem la poliţie, pentru că ştiam că nu se vor băga. Cu greu am reuşit să îi trimit mamei un mesaj prin care îi ceream ajutorul”, povesteşte Marian Popa  … citeste intreg articolul     Sursa: Viata-libera.ro

Sechestratii-in-studioul-Radio-Tecuci-6Sechestratii-in-studioul-Radio-Tecuci-5Sechestratii-in-studioul-Radio-Tecuci-4Sechestratii-in-studioul-Radio-Tecuci-3Sechestratii-in-studioul-Radio-TecuciCristi PohribCristian Pohrib

 

About the Author

Marian Topriceanu
Vezi profilul acestuia pe FACEBOOK